Speltherapie

Kinderen hebben vanuit zichzelf een streven om te groeien en zich te ontwikkelen. Dit gaat spelenderwijs en vanzelf. Toch kan een kind in zijn ontwikkeling dreigen te stagneren, bijvoorbeeld door het meemaken van een traumatische gebeurtenis. Dit kan te maken hebben met bijvoorbeeld, de scheiding van ouders, een sterfgeval in de naaste omgeving, misbruik, of mishandeling. Maar ook gepest worden kan voldoende zijn om de ontwikkeling te blokkeren. Soms is het niet helemaal duidelijk wat er precies aan de hand is, of waardoor dit komt, maar wel zie je dat je kind niet lekker in zijn vel zit. Speltherapie is een therapie vorm die speciaal ontwikkeld is voor kinderen. Het helpt om situaties een plekje te kunnen geven, om je te uiten, en via spel je verhaal te doen. Spel wordt ook wel de taal van het kind genoemd. 

 

Speltherapie is een therapie vorm, ook voor kinderen zonder autisme, die helpt met het verwerken van nare ervaringen. Inmiddels is speltherapie een belangrijke aanvulling op de groepsbegeleiding van De Spelende Wolf geworden. Deze therapievorm is voor alle kinderen en jongeren vanaf 5 jaar (dus niet specifiek voor de doelgroep autisme, al kan dit wel).

 

Voor wie?

Soms zitten kinderen zo in de knel, dat ze hun draai niet meer kunnen vinden:
 - ze zijn misschien prikkelbaar 
- maken snel ruzie 
- zijn teruggetrokken 
- of juist drukker dan normaal, 
- slapen slecht, 
- hebben onverklaarbare buikpijn of hebben een andere lichamelijke klacht,
 - plassen weer in bed, 
- huilen snel en veel,
 - dromen angstig, 
- kunnen zich moeilijk concentreren, 
- of zijn faalangstig.

Waarom speltherapie?

Spel staat dicht bij kinderen, is van baby af aan de manier om de wereld te ontdekken, waar te nemen, te oefenen in talloze vaardigheden, je emoties en gedachten te uiten en verwerken, om gezien en gehoord te worden, inzichten te krijgen, je identiteit te ontwikkelen. Speltherapie is een hulpmiddel om een gestagneerde ontwikkeling weer op gang te brengen. Het spel geeft het kind gelegenheid om te ontspannen, gedachten, gevoelens en wensen te uiten, ervaringen te verwerken en te experimenteren met allerlei vormen van gedrag. 
De speltherapeut biedt het kind de mogelijkheid tot het beleven van nieuwe ervaringen en helpt het kind om emotioneel en cognitief nieuwe inzichten te verwerven.

 

De speltherapeute van de Spelende Wolf is gecertificeerd speltherapeute, van de post-hbo opleiding Client-centered Speltherapie van Hogeschool Utrecht en lid van de NVVS.

 

Vragen over speltherapie?

Heeft u naar aanleiding van de informatie nog vragen? Of wilt u een afspraak maken voor een intakegesprek. U kunt mij telefonisch bereiken, of via de mail. Daarnaast kunt u voor meer algemene info over speltherapie, kijken op www.speltherapie.net

De kinderen worden gestimuleerd in hun kunnen
en niet gewezen op hun onkunde.
— Ouder van Ramon - 13 jaar