Ervaringen van jongeren

Jasper (17 jaar) is inmiddels gestopt bij DSW, volgt momenteel een universitaire opleiding en woont op kamers.
Toen ik hier voor eerst heen ging dacht ik dat het weer zo'n ‘autistenclubje’ was waar iedereen als een ‘apart-en-anders-geval’ werd behandeld; alsof ze niets zelf konden. Dit was echter niet zo! Ik werd als een normaal persoon behandeld, eindelijk! Ik voelde me meteen op mijn gemak en er was een hele gemoedelijke sfeer. Ik kom er nu al 4 jaar en vind het nog steeds hartstikke leuk; en leerzaam! Al heb je dat niet nadrukkelijk door. Het is echt spelenderwijs! In 4 jaar ben ik door de spelende wolf ontzettend geholpen.  Naast activiteiten als gamen en voetbal, is er ruimte voor leerzame gesprekken en zelfreflectie. Ik heb hier sociale contacten,  en ik heb hier vrienden.  Ik kan mijn hart te luchten over van alles, bijvoorbeeld school. De kampweken waren de hoogtepunten van mijn jaar. Je leert ontzettend veel en het is nog leuk ook! Ik voelde me echt gewaardeerd op die kampweken. Ik was er gelukkig.

Ik heb mezelf hier ontwikkeld. Het klinkt melodramatisch maar het is wel de waarheid. Ik zou nooit zo zijn als dat ik nu ben als ik hier niet gekomen was. Men heeft bijna niet door dat ik autistisch ben; dat zou wel zo zijn zonder de spelende wolf denk ik. 

 

Renee 17 jaar.
Het fijnste vind ik de kinderen hier. Het is hier gezellig. Ik ga niet veel naar buiten en kan zo wel sociale contacten opdoen. Het leukste vind ik spellen als openhartig, om in de groep een gesprek te hebben en weerwolven. De begeleiding vind ik cool. Ze zijn streng, maar op een goede manier; als er bijvoorbeeld ergens onrust is, wordt er altijd voor gezorgd dat het gauw weer over is. Ik leer sociale vaardigheden, bijvoorbeeld minder door te kletsen over hetzelfde, maar juist meer te praten met kinderen en naar ze te luisteren.

 

Myrthe 17 jaar.
Ze begrijpen mij. Ik leer om socialer te zijn , dat ik mezelf mag zijn en andere mensen leer accepteren zoals ze zijn. Ik leer ook dat  ik in een gesprek ook vragen aan de ander kan stellen. Elke keer als de ander een vraag stelt, probeer ik twee vragen terug te stellen. Eigenlijk leer ik dus van alles. De sporten als aikido vind ik het leukst en dat ik hier mezelf kan zijn.

 

 

Wouter 16 jaar.
Het leukste vind ik het gamen en de grappen die erbij ontstaan. De begeleiders zijn aardig en soms streng als dit nodig is. Als ik een probleem heb kan ik dat hier vertellen en dan helpen ze me er mee. Ik leer beter om te gaan met anderen en om socialer te zijn. Ik ben minder verlegen. Ik kan nu beter luisteren naar anderen en n ik vind de kinderen hier erg aardig.

 

Riley 15 jaar.
Ik vind het lekker rustig en ik kan hier leuke dingen doen zoals voetballen. Peter en Danielle begrijpen me goed en helpen me met dingen oplossen en nieuwe dingen leren.

 

Suzan 12 jaar.
Ik vind toneelstukjes doen met de andere meisjes het leukst. Ik heb geleerd om voor mijzelf te kijken wat ik wil doen, wat ik zelf leuk vindt. De begeleiders zijn leuk, grappig en helpen mij als het niet lukt.

 

Sven, 10 jaar.
Het is een leuk en leerzaam speelclubje voor mij en mijn vrienden. We spelen voetbal, spelletjes, fantasiespellen en levend stratego. Gewoon teveel om op te noemen en we gaan op kamp. Ik heb geleerd om over te steken, heb meer zelfvertrouwen gekregen, leren verliezen, mijn boosheid te beheersen en nog veel meer!!!

 

Stijn, 12 jaar 
Hier speel ik met andere kinderen, voetbal ik en mag ik soms lekker stoeien. Ook gaan we op kamp. Dit is erg leuk. Hier hebben we een bonte avond, doen we boodschappen, mogen we  helpen met eten koken en doen we spelletjes. Ook mogen we op de playstation.  De leiding speelt met ons mee en dat is leuk!

Op andere verenigingen begrijpen ze me niet altijd. Hier zijn er meer kinderen die iets hebben. Dat vind ik fijn want dan begrijpen ze hoe het is.

Het leukste vind ik VOETBALLEN!!!

Ik leer over hoe je met elkaar om gaat. De leiding helpt ons hierbij en dat vind ik fijn. Als je iets niet snapt is dit niet gek, word je niet uitgelachen, maar gaan ze je helpen.  Ik vind het er fijn.
 
 


Wat wij erg belangrijk vinden aan de spelende wolf is dat Chris er zelfvertrouwen heeft gekregen.  — Monique, moeder van Chris - 11 jaar, Vianen